Achter de feiten aanlopen

Och jee! Er is weer een partij die zich zorgen maakt. Dit keer geen open deuren die door het Nibud worden ingetrapt, maar door een nog grotere partij. De Nederlandse bank. De achterliggende gedachte snap ik wel. Maar eigenlijk is het bericht dat ze eruit gestuurd hebben voornamelijk lachwekkend. Je teveel druk maken om iets waar niet zoveel mensen bij nadenken. En ja, eigenlijk vind ik dat ze maar achter de feiten aanlopen. 

We pinnen teveel

Dat is de hele strekking van het verhaal. Net iets minder dan 40% van de mensen in Nederland betaald nog contant. Volgens de DNB iets waar we ons zorgen om moeten maken. Volgens de bank is een cashloze samenleving extra kwetsbaar. Vooral de kwetsbare groepen als ouderen en gehandicapten zullen hier moeite mee krijgen. Daarnaast is een digitaal systeem kwetsbaar voor hacks en andere kwaadwillende aanvallen. Maar is dit dan wel de reden waar we ons zorgen om moeten maken?

Scandinavië

Minder dan 40% van de betalingen is contant. We moeten ons nu drastisch zorgen gaan maken. Een statement waar onze buren uit het hoge noorden hard om zullen lachen. In Scandinavië zijn ze al veel verder. In Zweden bijvoorbeeld. Daar kwamen mijn vriendin en ik erachter dat het eigenlijk onzin was om nog contant geld te halen. Minder dan 1% van de betalingen gebeurd daar nog cash. Dan is net geen 40% nog behoorlijk veel. In Zweden ga je pas echt praten over een (mogelijk) serieus probleem.

Het moet toegankelijk blijven

Een punt van aandacht vind ik wel dat met contant geld betalen mogelijk moet blijven. In Zweden ligt nu een wetsvoorstel dat 99% van de Zweden binnen 25 kilometer een geldautomaat moet hebben. Absurd (want 25 kilometer is best ver), maar daar zullen wij straks ook heengaan. Want laten we eerlijk zijn: zolang we de huidige vooruitgang door blijven zetten, zal cash op den duur toch echt langzaam gaan verdwijnen. Vooral met spotjes als “Klein bedrag, pinnen mag” zal het contant betalen er niet minder op worden.

Achter de feiten aanlopen

Toch vind ik dat er door sommige instanties net iets te vaak achter de feiten aan wordt gelopen. De Nederlandse Bank die nu bang is dat cash gaat verdwijnen… Die trend is er al even hoor. Ook het Nibud heeft af en toe van die opmerkingen en van de AFM heb ik ook al geen goede indruk. De AFM geeft adviezen en maakt zich druk om dingen die al zo lang bezig zijn, dat ze zich hier eigenlijk veel eerder al druk over hadden moeten maken. Bijvoorbeeld het niet meer toegankelijk maken van bepaalde ETF’s omdat er geen Nederlandse beschrijving van is. Waarom mocht dat al die andere jaren wel? In andere Europese landen (waar de beschrijvingen in de moedertaal ook niet beschikbaar zijn) mag je toch investering in die aandelen. Waarom? Omdat de AFM weer een beetje extra doorslaat in het toepassen van MIFID II. Niet alleen voor beleggingsproducten, maar ook in crowdfunding lopen ze rustig achter de feiten aan. Lekker bezig jongens!

Waar moeten ze zich dan wel druk om maken

De DNB heeft echter wel een goed punt. Als cash verdwijnt, dan zullen vele ouderen, gehandicapten en andere bevolkingsgroepen het een stuk lastiger krijgen. Iets waar ze zich terecht zorgen om maken. Alleen pakken ze het naar mijn idee verkeerd aan. Men wil vasthouden aan het oude, omdat dat altijd al heeft gewerkt. Maar waarom kan er dan niets nieuws komen? Daag de markt uit! Beste bedrijven van Nederland: wij stuiten straks op een probleem. Een paar miljoen mensen gaat het heel lastig krijgen als er geen contant geld meer is. Hoe kunnen wij ze helpen om in deze digitale wereld te overleven? Moeten automatische incasso’s beter gecommuniceerd worden? Moet het administreren van je geldzaken eenvoudiger en toegankelijker worden? Kunnen we meer inzicht geven in hun bankzaken? Hoe kunnen we dit zo toegankelijk mogelijk maken, zodat niemand wordt buitengesloten.

Geld is nooit leuk geweest

Ik heb wat dat betreft wel een afwijking. Ik vind het heerlijk om een paar keer per maand even mijn financiën bij te werken en helemaal te weten hoe of wat. Maar het overgrote deel van de mensen in Nederland vindt dat verschrikkelijk. Ze weten dat het moet gebeuren, maar doen er liever zo min mogelijk aan. Help dan ook direct die mensen. Zorg dat we met z’n allen precies weten wat erin komt en wat eruit gaat. Stuur iedereen die het moeilijk vind op cursus. Laten we ons met elkaar voor gaan bereiden. Ja het oude systeem heeft altijd goed gewerkt. Ja niet iedereen kan goed omgaan met het nieuwe systeem. Maar laten we eerlijk zijn: we zullen toch langzamerhand steeds meer naar digitaal geld en digitaal betalen gaan. Willen we dan zo lang als mogelijk en tegen elke kostprijs het oude systeem in tact houden? Of omarmen we volop digitaal bankieren en zorgen we ervoor dat iedereen mee kan komen? 20 jaar geleden vonden we het niet nodig een mobieltje te hebben: “Ik heb thuis een antwoordapparaat, spreek die maar in” (Leuk filmpje, vooral even genieten van 1998!). 20 jaar later is (bijna) iedereen om. Ik zie dat ook gebeuren in de financiële wereld: een cashloze samenleving.

5 gedachten over “Achter de feiten aanlopen”

  1. Ik ben zeker niet tegen de nieuwe moderne technieken, maar ik betaal in de winkels ook nog cash omdat ik dan beter in de gaten heb wat er allemaal uit gaat.
    Voor andere betalingen gebruik ik wel de mobiele app, maar zou het toch jammer vinden als je niet meer cash kan betalen.
    Ook heb ik nu al een paar keer profijt gehad van contant geld op zak met een pinstoring, iedereen bij de kassa in paniek en ik kon gewoon mijn boodschappen betalen 😉

    Beantwoorden
  2. Ik pin bijna lles, ga vaak alleen met mobiel en pinpas van huis. Los geld hebben we alleen in oogsttijs bij de hand om lekkere groenten en fruit te kunnen betalen in stalletjes langs de weg. Maar dat veranderd ook: de appelboer is overgegaan op contactloos betalenin combinatie van een soort automatiek: je kunt pas bij de appels als je betaald hebt. Dit omdat er steeds mensen ‘vergaten’ te betalen…
    Net als jij vind ik het leuk de administratie bij te houden:) dus geen cash bevalt mij prima

    Beantwoorden
  3. Beetje hypocriet aangezien pinnen zelf door de overheid is gemotiveerd (“een klein bedrag? Liever pinnen”). Er zal altijd cash zijn, al is het maar vawege allerlei criminele circuits.

    Beantwoorden
  4. De overheid heeft jarenlang idd sterk op cashloos ingezet omdat ze iedere burger wantrouwde; op sommige fora wordt door veel jongeren cash zelfs standaard als “zwart geld” weggezet (dus overheid: missie geslaagd).

    Niet alle cash is van criminelen, en als de overheid echt criminelen wil aanpakken kunnen ze beter eerst in het bitcoin etc. circuit gaan kijken.

    Ben blij dat men zelfs in Zweden van de zomer tot inkeer begon te komen, en er berichten in de media daar kwamen over mensen met een beperking, die niet eens meer hun boodschapje in de winkel zelf konden halen omdat er geen cash meer werd geaccepteerd.

    Ruim 15 jaar terug begon de ANWB vakantiegangers op te roepen geen contant geld mee te nemen want onderweg zou je maar beroofd worden (waren wat akkefietjes in Frankrijk langs de snelweg). Ik dacht toen al: maar geen geld mee is ook niet slim. En ja hoor, aantal jaar later, grote storing pinverkeer in Zuid-Frankrijk, ANWB werd overspoeld met toeristen in nood, vervolgens het “verstandige” advies om toch ook altijd wat contant geld bij je te hebben…

    Zelf kom ik nog vaak in situaties waar pinnen niet kan. Zal steeds minder worden, maar toch. Twee weken geleden ook nog probleemloos kunnen afrekenen in een winkel omdat de pinautomaat er ineens mee stopte.

    Beantwoorden
    • Het zal altijd een keuze blijven of je inderdaad cash meeneemt of niet. Ikzelf heb in Nederland vaak niet meer dan een tientje bij me. In het buitenland (en zeker Duitsland) heb ik veel meer geld bij me, omdat je daar op verschillende plekken gewoon nog niet kan pinnen. Hele grote verschillen dus tussen Nederland en onze buurlanden.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.