Muntgeld

Wat is er de afgelopen twintig jaar enorm veel veranderd. Ik kom daarbij nog uit een tijd dat cash betalen heel normaal was. Voor pinnen onder de 10 gulden moest je 15 cent extra betalen. Ook waren er nog girokaarten en girocheques om geld over te kunnen schrijven. Iets wat tegenwoordig bijna niet meer bestaat. Cash geld verdwijnt en daardoor krijgen sommigen het toch steeds lastiger. 

Ik heb het vorig jaar als eens genoemd met lichte verbazing: in Zweden worden 99% van de transacties digitaal gedaan. Cash zie je bijna niet meer en dat gaat ook steeds meer gebeuren in Nederland. Ik ben een van de vele Secrid gebruikers. Een portemonnee waar gewoon geen kleingeld in kan. Maar daar hebben toch ook de nodige mensen last van.

Daklozen

Hoe vaak het mij tegenwoordig wel niet gebeurd dat ik vanaf het station loop en aangesproken wordt door een dakloos iemand.  Of ik misschien wat kleingeld over heb. Nu beken ik direct dat ik vrijwel nooit iets aan een dakloze geef, omdat het een oplossing voor zeer korte duur is. Maar dan nog. Technisch gezien kan ik tegenwoordig ook niets meer geven, want ik heb gewoon geen kleingeld meer bij me.

Het draaiorgel

Als kind zijnde was het altijd wat eng. Dat paard voor een draaiorgel. Zo’n groot dier waarvan je niet wist wat hij nou ging doen. Lastig, want het draaiorgel zelf vond ik geweldig. Nog steeds als ik een draaiorgel zie of hoor, word ik daar daadwerkelijk vrolijk van. Maar het rammelende blikje zal in de toekomst toch echt verdwijnen. En als ze er geen oplossing voor bedenken, ook de draaiorgels zelf. Want als er geen inkomsten zijn, zal men ook het werk niet meer gaan doen.

Straatmuziekanten

Nog een stukje breder: straatmuziekkanten zullen op den duur verdwijnen als het zo doorgaat. Die gitaarkoffer vol met muntgeld is er straks niet meer. Om heel eerlijk te zijn natuurlijk enorm jammer. De sfeer die straatartiesten met zich meebrengen is vaak duidelijk merkbaar en komt ten goede van de stad zelf. Gaan ze dan echt verdwijnen?

De oplossing

Nee, natuurlijk niet! Natuurlijk is er ook al een oplossing. Kijk maar eens naar de wc’s bij tankstations. Daar hebben de poortjes tegenwoordig gewoon een pinautomaat.
Ik verwacht dat zo’n oplossing bij straatartiesten straks ook gaat gebeuren. Een bedrag kiezen en je pinpas er tegenaan houden.
Hoewel ik hem in Nederland nog nooit heb gezien, is het in China al niet meer anders: betalen met een QR-code en je telefoon. Je kan simpelweg een bedrag kiezen en het komt op de rekening van de muziekkant of artiest. Je hoeft je portemonnee niet eens meer uit je zak te halen. Het zal dus nog wel even duren voordat wij hier echt 100% over zijn van contant geld naar digitaal betalen. Maar op het moment dat zelfs de mensen die afhankelijk zijn van ons kleingeld zullen overgaan, kan dat niet lang meer duren.

11 gedachten over “Muntgeld”

  1. ik betaal ook t liefst met mn pinpas.. overzicht in excel en gewoon makkelijk.. lastige is dat ik wel wat cash in huis moet hebben voor dingen als zakgeld van de kinderen en de collectes etc.. zakgeld spaar ik dus ook meestal op tot 10 euro oid (briefgeld bedragen :p) ik hou op een afvinklijstje bij wanneer ze gehad hebben dus weet precies hoeveel ze nog krijgen. elke week een euro lukt me niet omdat ik bijna geen muntgeld heb 😉

    Beantwoorden
    • Dat lijkt mij ook het moeilijkste op dit moment: Geen zakgeld of collectegeld meer hebben. Vroeger was dat juist geweldig om als kind een spaarpot vol muntjes te hebben.
      Wel goed dat je het in ieder geval zelf zo goed bijhoudt, want anders verlies je echt het overzicht.

      Beantwoorden
  2. Ik betaal alles digitaal, tenzij het echt niet anders kan. Het is gewoon zoveel makkelijker administreren. Ook het hele gedoe van elkaar voorwerpen geven als ruilmiddel is best achterhaald in deze digitale tijd. Het zal echter nog wel even duren voordat wij volledig cashloos zijn. Dat is vaak in nog sterk ontwikkelende landen sneller te implementeren, omdat daar vaak toch de gehele infrastructuur nog moet worden aangelegd. Dat is makkelijker dan een bestaande situatie een upgrade te geven.

    Beantwoorden
    • Gelukkig kan je in Nederland ook bijna overal digitaal betalen. Ik ben het met je eens dat het veel makkelijker is om zo je administratie bij te houden. Ik ben vooral nog benieuwd hoe lang het gaat duren voordat we daadwerkelijk cashloos betalen. De overschrijfkaart is tenslotte ook in erg korte tijd helemaal verdwenen…

      Beantwoorden
  3. Contant betalen…, ik doe het inderdaad ook vrijwel nooit. Alleen als ik een boekje met koopzegels heb ingeleverd. Dat geld krijg ik altijd contant. Zodra het op is, pak ik mijn pinpas weer. De eerste collectebussen waar je kan pinnen, heb ik al voorbij zien komen. Denk dat jouw toekomstscenario weleens sneller werkelijkheid kan worden, dan we nu denken.

    Beantwoorden
    • Collectebussen waar je kan pinnen ?!? Die ben ik (nog) niet tegengekomen. Wel goed dat ze er al zijn. Waarschijnlijk zagen de goede doelen ook hun inkomsten teruglopen.

      Beantwoorden
  4. Ik betaal alles nog contant! Het nadeel van digitaal betalen is dat je het veel te makkelijk uitgeeft en totaal geen overzicht meer hebt.
    Iedere maand een vast bedrag contant en je houdt aan het eind van de maand ineens veel meer over!

    Beantwoorden
    • Dat je niet direct een overzicht hebt hoeveel je totaal hebt uitgegeven ben ik met je eens. Echter kan je wel heel eenvoudig terugkijken wat je allemaal gekocht hebt. Ik ken ook mensen die aan het begin van de week zorgen dat er 50 euro op de boodschappenrekening staat en ze het daarmee moeten doen. Hetzelfde effect als elke week contant geld pinnen, maar dan digitaal.
      Waar ik vooral dan benieuwd naar ben: hoe hou je het overzicht tussen al die kassabonnen ?!? En heb je wel eens berekend hoeveel geld je meer overhield?

      Beantwoorden
      • Als je per maand gewoon het bedrag van de boodschappen opneemt hoef je in principe de bonnen niet te bewaren, eind van de maand zie ja dan wat je nog over hebt, of niet 😉
        Ook handig met contant geld, laatst was er een pinstoring en ik kon mijn kat met booschappen gewoon betalen, terwijl de rest in de winkel geen booschappen kon doen 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.