Goed Boeren

Afgelopen weekend hadden wij een feestje. Mijn oom en tante waren 40 jaar getrouwd en dat mocht gevierd worden. Een afgehuurde feestzaal, buffet en veel genodigden. Aan het einde van de avond wist ik direct al dat dit een onderdeel zou worden voor een blog. Het feestje was namelijk op een oude boerderij. Tenminste: dat dacht ik. Het bleek echter nog een boerderij in vol bedrijf te zijn. Een boer die op verschillende manieren inkomsten genereerde. Vandaag een greep uit zijn verschillende inkomstenbronnen. Goed boeren in verschillende opzichten!

Melkveehouder

Allereerst was het dus een boer met een melkveehouderij in vol bedrijf. Een familiebedrijf dat al sinds jaar en dag 60 koeien heeft gehad. En ook nu. 60 flinke dames die dagelijks tot wel 3500 liter melk kunnen produceren. Allereerst dus al heel interessant om dit alles te zien en horen. De koeien waren speciaal gefokt om veel melk te kunnen geven. Tijdens de rondleiding sprak de boer vol passie over z’n dieren.

De fitbit

Waar zijn we tegenwoordig zonder statistieken. Big data is iets waar vele mensen en bedrijven gebruik van maken. En zo ook deze boer. Er hing een fitbit om de koe z’n nek. Een apparaat met allemaal sensoren die alles van de koe registreren. Van het aantal stappen dat hij zette, hoeveel het dier at, waar hij zich allemaal bevond etc. Maar ook wat z’n temperatuur was. Hoe het dier zich gedroeg en hoeveel melk hij gaf. Want, deze boer had ook een volautomatische melkmachine. De koe hoeft er alleen maar in te lopen, de machine doet de rest. De machine melkt een koe tot wel 5 keer per dag, waardoor deze geen gigantische uier vol melk hoeft rond te zeulen.

Keuzes keuzes keuzes

Die koe wil die melkmachine ook wel in. Naast dat haar uier geleegd wordt en er extra voer is, krijgt het dier namelijk ook een keuze. Ga je na het melken terug de stal in, of ga je naar buiten. Alleen via dit apparaat mag je naar buiten. In de stal is er meer dan genoeg eten, maar buiten is er een heerlijk weiland vol vers gras. Wat een verschrikkelijke keuze moeten ze toch steeds weer maken 😉

Het voordeel

Het voordeel van dat bijhouden van alle data is er uiteindelijk voor zowel de boer als voor de dieren. Doordat alles gemonitord wordt, weet de boer hoe het met de dieren gaat. Hij kan al bijna zien dat het dier ziek wordt, nog voordat het daadwerkelijk ziek is. Daar kan hij dan op inspelen met ander voer, extra focus op het dier en waar nodig een dierenarts inschakelen of antibiotica gebruiken. Juist omdat dit al gesignaleerd wordt voordat de koe ziek wordt, heeft de koe hier ook veel minder van de lijden. Die hoeft niet eerst een paar dagen ziek en ongelukkig rond te lopen voordat de boer het merkt. Eigenlijk toch wel heel mooi zulke technologie.

Opfokken

Omdat de melkvee-industrie toch behoorlijk onder druk staat, moet deze boer ook andere inkomsten genereren. En dat deed hij erg slim. Om een koe melk te laten geven, moet deze een kalfje hebben gehad. Elk jaar weer. Deze kalfjes werden vroeger direct naar een opfokbedrijf gebracht. Dat heeft deze boer echter nu zelf op z’n boerderij, waardoor hij ook een schakel is in de vleesindustrie. Ook de melkkoeien die aan het einde van hun leven komen, zullen worden volgestopt met eten om vervolgens naar het slachthuis te gaan. Het klinkt heel bot, maar volgens de boer toch wel het mooiste leven wat deze dieren kunnen hebben. Ruim 6 jaar de keuze hebben of je je binnen of buiten gaat vermaken, meer dan voldoende eten krijgen en aan het einde van je leven zonder verdere tussenstops naar het eindstation.

De stal

Dan nog de derde inkomstenbron van deze boer: de stal. Of nou, de oude stal. De feestlocatie waar wij ons feestje hadden, was eigenlijk een oude boerderij. Helemaal opgeknapt en met een cateringbedrijf erin. Heel slim van deze boer om op deze manier toch nog een extra zakcentje te verdienen. Want het verhuren van deze locatie levert natuurlijk gewoon een extra zakcentje op.

Wij Nederlanders

Natuurlijk kwam de vraag nog naar de boer: hoe zit dat met het milieu? Koeien zijn enorm slecht voor het milieu en zorgen voor een serieuze bijdrage aan het broeikaseffect. Zijn antwoord: dat komt door Nederlanders. Wij Nederlanders willen zien dat koeien de ruimte hebben. Dat ze buiten in de wei lopen en dat ze zich perfect voelen in een ongedwongen omgeving. Natuurlijk kan het ook anders. Maak een dichte schuur waarvan de temperatuur gereguleerd is. Die koe zal zich prima vermaken, maar ondertussen kan je al het methaan wat ze produceren afvangen en natuurlijk gas van maken. Zit toch wat in…

Goed boeren en echt ondernemerschap

Als ik zo terugkijk heb ik toch wel veel respect voor deze boer. Onder de druk in de melkvee-industrie is hij creatief omgegaan met alle mogelijkheden die hij heeft. Van het grootbrengen van de verdere dieren tot aan het verhuren van een erg leuke feestlocatie. Ja, dan vind ik je toch goed boeren, maar bovenal toch goed ondernemen. Wat mij betreft een heel goed voorbeeld hoe het ook kan!

7 gedachten over “Goed Boeren”

  1. Het klinkt heel bot, en dat is het ook. Als koe ruim 6 jaar de keuze hebben of je binnen of buiten staat. Dan volgepropt/vetgemest te worden en op je 7e geslacht te worden. Als je dan weet dat een koe gewoon 24 kan worden. Elk jaar een kalfje krijgen, dat 6 jaar op een rij. Na de geboorte wordt dat kalfje direct van de moeder weggehaald. Het blijft op het bedrijf dus het kalfje kan de moeder horen en de moeder het kalfje. Weet je hoe hartverscheurend dat is?
    Het mooiste leven wat ze kunnen hebben? Nou, als een koe het voor het zeggen had, zag dat leven er toch echt heel anders uit.
    Kijk op facebook maar eens naar Rundveeopvang Stichting de Leemweg.
    Dan zie je een koeienleven wat het mooiste is wat ze kunnen hebben.

    En nee, ik heb geen aandelen, ik volg Bert en zijn koeien al een paar jaar en wordt me steeds meer bewust van wat wij koeien (en andere dieren) aandoen.

    In mijn naaste omgeving heb ik ook vrienden en zelfs familie die boeren. En die maken ook keuzes die niet de mijne zouden zijn. Dat levert vaak ook mooie (en lastige) discussies op.

    Ik wou hier een beetje tegengas geven op jouw enthousiaste “mooiste leven” verhaal 🙂

    Beantwoorden
    • Ik had al verwacht dat er reacties zouden komen op deze blog. Ik snap je punt. Mijn kennis is op het gebied van de vee- en melkindustrie is beperkt tot de informatie die ik van de boer heb gekregen. Natuurlijk kunnen deze dieren een beter leven hebben. Echter willen wij mensen nog steeds vlees en melk in de supermarkt kunnen kopen. Naar omstandigheden hebben deze dieren het dus (denk ik) nog vrij goed. Ook het feit dat de boer met behulp van die sensoren kan bepalen hoe het dier zich voelt, vind ik een grote vooruitgang en voorkomt onnodig lijden.

      Wij mensen zullen moeten veranderen willen we het echte leed van de dieren voorkomen. Zolang dat niet gebeurd, kunnen we op z’n minst proberen het voor de dieren zo goed als mogelijk te maken.

      Beantwoorden
  2. Tja het klinkt allemaal mooi, maar eigenlijk is het niet zo mooi!
    Het is is net als ze zeggen dat demente mensen gelukkig zijn, dat weet niemand, ook niet van een koe!
    En in een dichte stal opsluiten lijkt me helemaal niet fijn.
    Kijk maar eens naar al die schuurbranden met dode dieren de laatste tijd 🙁
    Maar goed we doen het allemaal zelf, ik ben wel van 7x per week vlees eten naar 2x per week gegaan, als iedereen dat zou doen scheelt het toch iets.

    Beantwoorden
    • Ik vind dat parttime vegetariër zijn een goed concept. Elke dag vlees is zeker niet nodig en ook de hoeveelheden vlees die wij eten is meer dan nodig. We kunnen toch zeker minderen met de hoeveelheden vlees die wij eten.
      Maak je dan ook gebruik voor vleesvervangers, of laat je gewoon het vlees weg?

      Beantwoorden
    • Het is inderdaad heel creatief! Ik heb ook wel eens een variant gehoord met Boerenklomp golf (golfen met een kleine voetbal door het weiland. In plaats van een golfstick ga je met een stok met een klomp aan de slag). Ook zetten ze nog wel eens een oude bus op het terrein met daarin een escape-room. Genoeg ideeën dus!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.