Mini-serie: Je geld of je leven deel 2

Voor de tweede keer in mijn blogbestaan een miniserie (de eerste miniserie ging over mijzelf: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5). Dit maal een driedelige serie over een boek dat ik heb gelezen: Je geld of je leven. In tegenstelling tot een eerder boek review, kost dit boek je helemaal niks! Het is gratis te downloaden en dit vergroot dus nog eens het rendement! Omdat ik wat dieper in wil gaan op het boek, splits ik het op in drie delen: Bewustwording, actie en financieel onafhankelijk.
Hier kan je deel 1 teruglezen. Vandaag deel 2: Actie.

Kort over het boekje:
Het boekje gaat over het echtpaar Hanneke en Rob. Zij waren altijd al financieel bewust bezig. Ze leefden minimaal, publiceerden de vrekkenkrant en hadden na veel rekenen ingezien dat ze toch echt binnen afzienbare tijd financieel onafhankelijk konden worden. Na het lezen van “your money or your life”, besloten ze dit boekje te vertalen naar het Nederlands en uit te brengen.
Het boekje is wat achterhaalt (2002). Het gebruik van de computer is miniem en alles kan op papier. Desalniettemin is de kern van het boekje niet achterhaalt. Je kan wel degelijk iets van dit boekje leren, dus ik raad het ook zeker aan om eens te lezen.

Vandaag een blog over het middelste gedeelte in het boek. Onderneem actie.

Eergisteren heb ik het gehad over een stukje bewustwording. Hoeveel geld komt erin, hoeveel geef je uit en hoeveel van jouw tijd / levensenergie kost het om dat ding te kopen? Nu je die zaken eenmaal weet, kunnen we daar actie op ondernemen.

Geluk
Allereerst is het belangrijk om het even te hebben over geluk. Wat maakt jou gelukkig? Is jouw geluk anders dan bij anderen? Wat kost het om gelukkig te zijn?
In het boek wordt de gelukscurve getoond, die weergeeft hoe geld zich verhoudt tot jouw geluk.

Bovenstaande afbeelding heb ik uit het boek gehaald.
Zoals je ziet, zijn er een aantal fasen.
Na een dag in de woestijn gelopen te hebben en je bijna doodgaat van de dorst, kan een zacht bed je niks schelen. Schone lakens boeien je niet en vriendelijk personeel heb je niet nodig. Water is het enige dat je wilt hebben. Voor €1 kan je dus ontzettend veel ‘geluk’ kopen. Water kan jou al enorm veel geluk brengen. Vervolgens wat eten voor €2 en als je dat eenmaal hebt is een stoel en een tafel ook prettig.
Zien jullie wat er gebeurt? Hoe meer je hebt, hoe meer je nodig hebt om nog gelukkiger te worden. Dat zie je ook in de gelukscurve. Als je meer luxe wilt, moet er verhoudingsgewijs veel meer uitgegeven worden. Heb je echt nooit genoeg, kan het zelfs zijn dat je ongelukkiger wordt bij jouw 4e Bentley (je echte geluk zou namelijk zijn als je ze alle vier tegelijk kan rijden…)

Actie
En dan nu de actie. En dit heeft voor een groot deel ook te maken met de vraag: Waar ligt jouw geluk?
Wil je per se op vakantie naar zuid-oost Azië, wintersport en nog een paar weekendjes weg? Of ben je tevreden met een weekje vrij vieren op de fiets in eigen regio?
Wat is jouw levensstandaard en heb je die echt nodig? Is je huidige auto echt nodig, of kan je hem ook inruilen voor een zuiniger exemplaar? Wil je perse 2x per maand uit eten, of kan je de keukenprins(es )in jezelf naar boven halen? Wil je perse dat A-merk, of voldoet het alternatief van de onderste plank ook (het zogenaamde bukmerk)

Door je eerst bewust te zijn van waar je geld aan uitgeeft, kan je je echt eens afvragen: is dit nou werkelijk wat ik wil / nodig heb? Nee? Dan is het tijd voor actie. Ga inderdaad wat minder dure spullen kopen. Lekker eten hoeft niet duur te zijn. En bovenal, gelukkig zijn en genieten van mooie dingen hoeft helemaal geen geld te kosten. En als je dan eens geld uitgeeft voor je eigen geluk, dan voelt het echt als een behoorlijk extraatje. Dat doe je tenslotte anders nooit.

Motivatie
Wat ik persoonlijk als extra motivatie zie, is dat je resultaat kan zien. Als je bijhoudt wat er inkomt en uitgaat, zie je na het ondernemen van actie langzaam de lijntjes veranderen. De inkomsten zullen redelijk gelijk blijven, maar die uitgaven zullen dalen. Je houdt dus geld over. Het wordt / is dus mogelijk om (meer) te sparen.

Waarom?
Waarom zou je meer gaan sparen als je gewoon rond kan komen? Tja… dat is voor ieder een andere reden. Ik wil zelf voor mijn vijftigste financieel onafhankelijk zijn. Een ander denkt aan het milieu (minder consumeren / consuminderen is tenslotte beter voor het milieu). Een volgende is ZZP-er: In de rijkere momenten sparen voor als er minder werk is en al gewend zijn de hand op de knip te houden. En voor sommigen is het pure noodzaak: er zijn schulden die afbetaald moeten worden.
Al deze motivaties kunnen in kleine of grote mate meespelen bij de beslissing om te consuminderen. Maar uiteindelijk gaat het er simpelweg om, om je levensstandaard aan te passen. Dan kan naar een extreem minimum, maar alle kleine beetjes helpen.

Extra motivatie:
Overmorgen ga ik het hebben over financieel onafhankelijk worden. Voor mij een stuk extra motivatie om redelijk met de hand op de knip te leven.

Heb ik je met deel 2 van de miniserie al enthousiast gemaakt? Het boek is HIER gratis te downloaden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.