Wat is de wettelijke betaaltermijn?

Regelmatig kom ik bij crowdfunding platformen een aanvraag tegen om de betaaltermijn te overbruggen. Er is dan niet genoeg geld in huis om een x aantal dagen zonder inkomsten te leven en dus moet daar een krediet voor aangevraagd worden. En ook ik als blogger kom dat steeds vaker tegen. Een wat grotere organisatie hanteert een betaaltermijn. Maar hoe zit dat nu precies? Hoe lang is zo’n betaaltermijn en voor wie geldt die allemaal?

Wij als consument hebben geen wettelijke betaaltermijn

Als consument is het toch heel simpel. Je gaat naar de winkel, koopt iets en rekent direct af. Een betaaltermijn van 0 dagen. Je mag het tenslotte pas meenemen als je betaald hebt. Bestel je iets, dan betaal je of vooral of kan je bijvoorbeeld kiezen om pas over 14 dagen te betalen. Voor ons als consument is het maar net welke voorwaarden een bedrijf hanteert. Er is geen wettelijke termijn waarbinnen een consument betaald moet hebben, dus mag het bedrijf dat zelf bepalen. Als er in de voorwaarden staat er een betaaltermijn van 90 dagen is, mag dat ook gewoon.

Zakelijk werkt een betaaltermijn anders

Zakelijk wordt het al een stuk lastiger. Daar is er een wettelijke betaaltermijn, afhankelijk van de klant. Werk jij dus als ZZP-er voor een onderneming, dan is er een wettelijke betaaltermijn van maximaal 60 dagen. Binnen 60 dagen moet jouw rekening betaald worden. Heel frustrerend, want je moet het dus 60 dagen uithouden zonder inkomsten. Afhankelijk van de voorwaarden kan er ook een wettelijke betaaltermijn van 30 dagen gehanteerd worden. Bijvoorbeeld als dit in de algemene voorwaarden staat vermeld. Werk je voor de overheid, dan is de wettelijke betaaltermijn een stuk korter. Nog maar 30 dagen (op bepaalde uitzonderingen natuurlijk). Dat komt al bijna neer op te termijn dat je in loondienst normaal je salaris ontvangt. Een stuk makkelijker om mee te dealen dus.

Waarom begin ik hier nou over?

Ook ik heb hiermee te maken. Als blogger kan ook ik af en toe wat bijverdienen. Bijvoorbeeld door een blog te laten sponsoren door een bedrijf. Een link naar hun website wordt dan opgenomen in de blog, hun bedrijf wordt gepromoot of hun product wordt gereviewd. Ook ik als particulier mag dan een kwitantie sturen. Dat is een factuur, maar dan die je als particulier naar een bedrijf kan sturen. Afgelopen jaar is dat een aantal keer voorgekomen, maar tot nu toe ging het steeds mis. Bedrijven betaalden te laat. Ik stelde dat er betaald moest worden binnen 14 dagen, maar daar werd nooit aan voldaan. Enorm frustrerend! Waarom betalen ze nou niet gewoon? Bij één bedrijf werd bijvoorbeeld gewezen naar hun standaard betalingstermijn 30 dagen. Ja, dan heb ik als leverende partij daar maar naar te handelen. Ik heb namelijk niet van te voren gecommuniceerd wat de betaaltermijn is.

Wat ga ik zelf met deze kennis doen?

Ik verwacht dat dit in de toekomst vaker gaat voorkomen. Mijn blog blijft voorlopig toch wel bestaan en af en toe wat extra inkomsten zijn nooit mis. Daarom ga ik algemene voorwaarden maken die verbonden zijn aan mijn blog. Dat gaat zeker wel discussies in de toekomst voorkomen. Verder neem ik deze kennis mee in m’n rugzak en loop stevig door 🙂
Als tweede toch ook nog even terugkomend op mijn crowdfunding investeringen. Stiekem vind ik namelijk dat een bedrijf hier ook wel een beetje op kan inspringen. Je weet toch dat jouw klant niet direct betaald en dat je de betaaltermijn moet overbruggen. Eigenlijk dus niet zo’n hele goede reden om voor die overbrugging een krediet aan te vragen.

Wil jij meer weten over (wettelijke) betalingstermijnen? Kijk dan zeker even op deze site waarin verschillende type bedrijven uitgelegd worden. Ook deze site geeft duidelijke uitleg over welke termijn ‘normaal’ is om te hanteren.

Heb jij wel eens te maken gehad met een bedrijf dat niet betaalde?

1 gedachte over “Wat is de wettelijke betaaltermijn?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.