Hoe geheim zijn jouw financiën?

Hoe vaak bespreek jij je financiën? Thuis of ergens anders? Zijn ze geheim of mag iedereen het zien? En laat je je vervolgens beïnvloeden door anderen? Je kan het ook van de andere kant bekijken: Waarom zou iemand anders mijn financiën mogen zien? Het is toch mijn zaak?!? Er zijn genoeg redenen om zowel open als gesloten te zijn over jouw financiën. Maar waar doe je goed aan? En wat kan je eventueel bereiken met de openheid?

Geld

Geld is een goede reden om ruzie over te maken. Helaas… In relaties gaat het vaak om de liefde, maar er zit ook zeker een zakelijk tintje aan. Want je brengt samen geld in en geeft het samen uit. Daar kan een gevoel van onrecht naar boven komen. Bijvoorbeeld bij ongelijke inkomsten of uitgaven. Of de een heeft een ander doel voor ogen met het geld dan de ander. Waar men vroeger samen voor het geld zorgde (hij verdiende het en zij gaf het uit) ben je tegenwoordig allebei verantwoordelijk. Zeker in de maatschappij waar we geld voor een groot deel gescheiden houden is het wel goed om de situatie van de ander te weten te komen. Niet uit wantrouwen, maar om elkaar te helpen en er beter van te worden.

Het stappenplan

Op de website van het Nibud kwam ik een stappenplan tegen om eens over geld te praten. Een mooi begin om inderdaad dit zakelijke gesprek aan te gaan. Dat hoeft helemaal niet lang of saai te zijn en moet zeker niet in ruzie eindigen. Maar belangrijk is wel dat je het erover hebt. Wat is jouw doel? Wat is mijn doel? En wat is daarvan een goede middenweg die we allebei willen volgen. De samenvatting van het stappenplan is als volgt:

  1. Hoe denk jijzelf over geld?
    Maak voor jezelf een duidelijk hoe je tegen geld aankijkt. Hoeveel wil je achter de hand hebben, hoe geef je het graag uit en wat vind jij belangrijk. Pas als jullie dit beiden op een rijtje hebben, kan je het gesprek goed aangaan.
  2. Kies een goed moment. Geldzaken bespreek je niet tijdens de reclame van jullie favoriete serie en zeker niet door Netflix even op pauze te zetten. Geldzaken bespreek je op het moment dat jullie beiden even gefocust hierop kunnen zijn. Kinderen naar bed, telefoon aan de kant. Aan de keukentafel of tijdens een fijne wandeling.
  3. Begin positief. Wat vind jij goed aan hoe de ander omgaat met geld?
  4. Stel samen doelen en prioriteiten. Soms heb je hetzelfde doel voor ogen, soms moeten er compromissen gemaakt worden. Dat is allemaal niet erg, zolang je het maar rustig bespreek. Bij de doelen is het natuurlijk ook goed om over een termijn na te denken. “Geld sparen voor een verhuizing” is niet genoeg. Hoeveel geld wil je sparen en voor wanneer wil je dit bij elkaar hebben? Bijvoorbeeld €10.000 over 3 jaar. Want anders kan je ook over 20 jaar €20 uit je zak halen: “dit heb ik gespaard voor onze verhuizing”
  5. Maak afspraken. Wie betaald welke lasten, hoe ga je om met inkomsten verhogingen of verlagingen. Hoe ga je om met promotiekansen of baanveranderingen en hoe veranderd dit de verdeling in het huishouden en de zorg voor de kids.
  6. Leef je in en pas aan. Jullie visie op geld kan totaal verschillen. Wat belangrijk is, is dat je de ander snapt. Je hoeft het er niet 100% mee eens te zijn, maar het helpt jullie wel verder. Probeer bijvoorbeeld eens net zo zuinig te leven als je partner. Is er een verschil? Of geef net zoveel uit.

Dit stappenplan van het Nibud is erg interessant. Klik hier voor de uitgebreide versie op hun site.

Succesverhaal

Een succesverhaal van hierboven wil ik toch graag delen. Dat komt van de auteurs van “je geld of je leven”. Een boek waarin je in een aantal stappen door jouw eigen financieen heen gaat. Het is erg ouderwets (de suggestie wordt gegeven om eventueel een computer te gebruiken), maar is wat inhoudt betreft zeker niet achterhaald.
De schrijvers hebben ook hun financiën op orde gebracht en zijn vervolgens dat gesprek met elkaar aangegaan. Wat bleek: ze gaven allebei graag geld uit. Maar door het zo inzichtelijk te hebben zagen ze ook waaraan dat geld werd uitgegeven. Etentjes, extra diensten zoals een schoonmaakster, 3x per jaar op vakantie en ga zo maar verder. Waar ze beiden een goede en goedbetaalde baan hadden, zagen ze dat hun geld in een soort bodemloze (uitgaven)put verdween. Enorm veel. Door samen dat gesprek aan te gaan zijn ze eens gaan besparen. Wat wellicht kan er dan een jaar of wat eerder gestopt worden met werken door beiden. Dat bezuinigen werd zelfs een hobby en een paar jaar nadat ze hun financiën hebben besproken, zijn ze beiden ook gestopt met werken! En dat terwijl die intentie er nooit was geweest. Maar door er samen voor te gaan is het ze in een erg korte periode gelukt.
De review van dit boek kan je hier vinden.

Hoe gaat dat bij jou thuis? Ga je samen over de financiën of doet iemand dat alleen (of ieder voor zich?). En weet de ander dan wat er gaande is? 

1 gedachte over “Hoe geheim zijn jouw financiën?”

  1. ben erg open over onze financieen. mn man bemoeit zich er niet zo mee, ik hou alles bij in excel. hij bekijkt t af en toe of alles wel zo goed gaat als ik zeg 😉 we zitten op 1 lijn als t gaat om uitgeven en besparen dus dat zit wel goed 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.