Financiën op vakantie

Hoe onbezorgd ga jij op vakantie? Bepakt en bezakt gaan wij Nederlanders vaak weg. De auto puilt uit en de zitplaatsen in die auto zijn opeens wat krapper geworden. Naast de massa aan spullen die we meenemen, bereiden we ons ook financieel voor. Staat er wel genoeg geld op de rekening? Hebben we genoeg cash mee? Alles is geregeld, dus we kunnen het loslaten. Toch?

Vroeger

Ik weet het nog zo goed. Op de verjaardagen zo vlak voor de zomer kwamen alle plannen naar boven. Waar ging iedereen heen op vakantie. Welke route ging je rijden? En hoe deed je dat met geld? Pinde je wat langs de snelweg? Of ging je toch maar even langs de bank? Grootse plannen en een flinke voorbereiding. Door het geld cash mee te nemen had je als zuinige Nederlander in ieder geval ergens op bespaard: de valutakoersen en omwisselkosten.

Tegenwoordig

Nu zit die voorbereiding er nog steeds in. ING heeft het onderzocht: wij Nederlanders willen geen gezeik hebben over geld als we eenmaal op vakantie zijn. Er staat dus genoeg op de rekening en ook nemen we genoeg cash mee. Iets wat in de eurozone tegenwoordig eigenlijk bijna niet meer nodig is. Maargoed, dat terzijde.
Tegenwoordig hebben we echter ook de technische mogelijkheden tot onze beschikking. En dat is toch iets wat wij maar niet kunnen laten.

Controlfreaks

Het lijkt wel of we een stel controlfreaks zijn geworden. Met de komst van alle apps is het zó makkelijk geworden om even je saldo te checken, dat het grootste gedeelte van alle Nederlanders dat dan ook doet. ING heeft onderzocht dat wel 88% van de vakantiegangers gewoon online blijft bankieren. En dat terwijl twee derde van de Nederlanders liever niet bezig zou zijn met geldzaken tijdens de vakantie. Daarom zorgt bijna 80% van onze landgenoten dat er voor vertrek genoeg geld op de rekening staat.

Meestal zijn onze doelen niet juist

Je zou zeggen: twee weken op vakantie hoeft geen probleem te zijn. Je zorgt dat er genoeg geld op de rekening staat en als je de rekeningen voor de vakantie en direct na de vakantie direct oppakt is er niets aan de hand. Het liefst wil 2/3 van de Nederlanders dan ook geen financiën doen op vakantie en maar liefst 78% zorgt dat er genoeg geld op de rekening staat.
Maar onze doelstellingen blijken vaak te moeilijk. Slechts 12% doet op vakantie geen financiën, terwijl 88% toch nog graag even controleert hoeveel er op de rekening staat. Dat is maar goed ook! 22% van de mensen geven meer uit dan ze hadden verwacht. Onder de jongere generatie onder is (tussen 18 en 34 jaar) is dit zelfs 50%. En door dat meer uitgeven zou er toch maar mooi te weinig geld op de rekening staan…

Los kunnen laten

Dat is toch het lastigste. En logisch ook! In ons dagelijkse leven checken wij ook met regelmaat de status van onze rekening. Zo’n gewoonte zomaar loslaten kan dan erg moeilijk zijn. Een tip is dan om bijvoorbeeld heel bewust de app te openen. Bijvoorbeeld eens in de twee of drie dagen. Daarmee heb je het gevoel dat je toch met regelmaat controleert, maar ondertussen kan je het ook meer loslaten. Een prima middenweg lijkt mij.

Goed voorbereid weggaan?

Wil jij nou ook graag goed voorbereid weggaan? Lees dan vooral ook nog even mijn blog hoe je de pinkosten in het buitenland in de hand kan houden. Want cash opnemen in het buitenland kan inderdaad heel handig zijn, maar tegenwoordig is pinnen vaak net zo geaccepteerd en wel zo veilig.

1 gedachte over “Financiën op vakantie”

  1. Vorig jaar heb ik voor het eerst ingelogd op mijn bankrekening terwijl ik op vakantie was. De reden was dat mijn pas geweigerd werd door een pinautomaat, terwijl ik daar al vaker had gepind zonder problemen en zéker wist dat er genoeg op mijn rekening moest staan. De dag daarvoor had ik echter geld opgenomen bij een wat vreemd aandoend pinautomaat… ik zag al helemaal voor me hoe mijn hele rekening geplunderd zou zijn!
    Gelukkig viel het mee, het bleek een storing bij de bank. Een kwartier later was alles weer in orde.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.