Belastingaangifte na het kopen van een huis: Wat mag je nou wel en niet aftrekken?

Ik word gek! Ik heb in 2017 mijn huis gekocht, dus ondertussen is het tijd om dat op te nemen in mijn belastingaangifte. Maar wat mag ik nu aftrekken? Mijn financieel adviseur zei dat ik bijna alles kon aftrekken, maar wat dan precies? Ook op de website van de belastingdienst is het onbegrijpelijk opgeschreven en eigenlijk is er nergens een mooi overzicht. Vandaag dus: Wat kan je wel en niet aftrekken van de belasting na het kopen van een huis:

De belastingaangifte
Wat een hoop gedoe. Elk jaar weer die aangifte is voor velen al een behoorlijk karwei. Ben je niets vergeten, moet dat bedrag niet nog ergens en hoe is de berekening van het te betalen bedrag nou tot stand gekomen? Gelukkig is er tegenwoordig meer en meer vooraf ingevuld door de jongens van die blauwe enveloppe. Maar ondanks dat moet er altijd nog het nodige zelf ingevuld worden. Bijvoorbeeld giften, maar ook zaken over de aankoop van je nieuwe huis.

Check de gegevens
Niet alleen bij jullie huis, maar ook bij alle andere vooraf ingevulde zaken moet je de gegevens controleren. Ik kwam bijvoorbeeld al een fout tegen over de WOZ waarde van mijn woning. Daar heb ik bezwaar over ingediend, maar die is niet verwerkt in de vooraf ingevulde aangifte. Best slordig, dus die moest ik aanpassen. Verder is het altijd goed om een overzicht te hebben van je hypotheek zaken. De afrekening van je notaris is een mooi overzicht van alle gemaakte kosten. Verder jouw hypotheek gegevens, WOZ-waardebepaling en mogelijk andere kosten zijn erg fijn om erbij te hebben.

En dan nu: wat is wel en wat is niet aftrekbaar
Op de site van de belastingdienst worden zoveel woorden gebruikt, dat het gewoon niet meer duidelijk is wat je wel en niet af kan trekken. Daarom hieronder een kort maar krachtig overzicht:

  1. De koopsom => niet aftrekbaar
    Het zou heel fijn zijn, maar de koopsom is helaas niet aftrekbaar
  2. Overdrachtsbelasting => niet aftrekbaar
    Helaas is de 2% overdrachtsbelasting die wij op een huis betalen ook niet aftrekbaar van de belasting.
  3. Rente => aftrekbaar
    De betaalde rente over dat jaar mag je aftrekken. Let erop dat je dit niet invult bij de “Aankoopprijs van de gekochte woning, inclusief aankoopkosten”, maar bij “Hypotheken en andere schulden”.
    Let op: Ook boeterente bij het oversluiten van je hypotheek is aftrekbaar!
  4. De kosten van de bankgarantie => niet aftrekbaar
  5. De makelaarscourtage => niet aftrekbaar
    De makelaar die je inschakelt bij het kopen of verkopen van het huis is helaas volledig voor eigen kosten
  6. De kosten van de Notaris => deels aftrekbaar
    De notariskosten bestaan altijd uit twee delen.

    1. Kosten levering (honorarium leveringsactie, kadasterkosten) => niet aftrekbaar
    2. Kosten hypotheek (honorarium hypotheek akte, kadasterkosten =>  aftrekbaar
  7. Taxatiekosten voor het verkrijgen van de financiering => aftrekbaar
  8. Kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG) => aftrekbaar
  9. Indien de NHG vereist dat er een bouwkundige keuring is => aftrekbaar
    Een bouwkundig rapport is dus enkel aftrekbaar op het moment dat dit vereist is voor de NHG aanvraag. Als je deze zelf uit hebt laten voeren zonder verplichting is hij niet aftrekbaar.
  10. Advieskosten financiering => aftrekbaar
    Dit kunnen de kosten zijn van jouw eigen financieel adviseur, maar ook bijvoorbeeld de kosten voor de persoon die je hiervoor hebt ingeschakeld. In mijn geval de Hypotheker.
  11. Regionale belastingen, servicekosten VvE en mutatiekosten VvE => niet aftrekbaar
    De belastingen en kosten die je bij de notaris af moet dragen om aan de vorige bewoner te betalen zijn niet aftrekbaar. Ook de mutatiekosten die een VvE rekent en de VvE bijdrage op het kostenoverzicht van de notaris zijn niet aftrekbaar.

Kortom, genoeg zaken die je mag aftrekken, maar helaas ook nog de nodige zaken die je niet af kan trekken van de inkomstenbelasting.

Succes met je aangifte!

Heb je nou zelf niet zoveel aan deze informatie, maar hebben kennissen net een huis gekocht? Stuur deze blog dan vooral door. Niets zo fijn dan een mooi overzicht 🙂

1 gedachte over “Belastingaangifte na het kopen van een huis: Wat mag je nou wel en niet aftrekken?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.