Geld verliezen met crowdfunding

Ik wil kunnen stoppen met werken voor mijn vijftigste en dan financieel onafhankelijk zijn. Daar ben ik op dit moment druk mee bezig en één van de manieren is crowdfunding. Maar crowdfunding heeft ook een keerzijde: Je kan er ook geld mee verliezen. Na al meerdere blogs geschreven te hebben over geld ermee verdienen, risico’s, risico spreiding en tactiek ook maar eens een blog over de keerzijde: verlies lijden.

Vorige maand gebeurde het mij voor het laatst. Een project is gestopt met betalen. Het bedrijf is failliet en voorlopig hoef ik niet te verwachten dat er nog geld binnen gaat komen.
Gelukkig is me dit al even niet gebeurd. De laatste keer was een half jaar geleden, terwijl het daarvoor bijna maandelijks gebeurde dat ik zo’n bericht ontving. Mijn nieuwe tactiek begint dus zijn vruchten af te werpen. Hoewel het meest recente probleemproject een project is waar ik op dit moment nog steeds in zou investeren, zie ik dus dat het werkt om minder risicovol te investeren. Maar wat zijn nu mijn winst en verliescijfers. Hoe ga ik om met een bericht dat een project stopt met betalen en heb ik nu na al die jaren nou wel winst geboekt?

Een default
Allereerst is het belangrijk om te weten hoe ik omga met het bericht dat een project failliet is of stopt met betalen. Op dat moment krijgt een project in mijn overzichten de status: P. Probleemproject. Het nog uitstaande bedrag wordt dan direct als verlies geboekt en van de renteinkomsten van dat jaar afgehaald. Zelfs al kan er nog geld binnenkomen, hij wordt direct afgeschreven. Ik verwacht geen cent meer terug. Mocht er dan nog geld binnenkomen, heb ik dus eigenlijk dubbele winst. Dat ziet er in de overzichten wat raar uit, maar ik heb dan onverwachte inkomsten. Dat mag wat mij betreft dan ook wel gezien worden als extraatje.

Rente
Jaarlijks bereken ik een rentepercentage wat crowdfunding mij oplevert. Dat is een hele simpele som: gemiddeld uitstaand bedrag / renteinkomsten. Die renteinkomsten worden beïnvloed door de defaults van dat jaar. Het kan dus ook een negatief bedrag zijn. Ik ben nu voor het vijfde jaar bezig en van de vier eerste jaren zijn er twee positief (4,69% in 2013 en 6,84% in 2014) en twee negatief (-5,04% in 2015 en -0,02% in 2016). Vooral de -5% is een grote domper, omdat er verhoudingsgewijs behoorlijk wat geld uitstond dat jaar. Voor dit jaar staat de teller op +3,4% (dit percentage is direct doorberekend naar het jaarpercentage). Er is dit jaar één default, dus dat drukt het percentage behoorlijk. Daarvoor stond hij op 6%. Gemiddeld over de jaren heb ik nu dus een jaarlijks rentepercentage van 2%. Vergeleken met de rente op mijn spaarrekening doe ik het dus helemaal niet slecht. En ik vind het nog leuk ook.

Winst
De totale winst is nog erg gering. Het resultaat na 4 jaar was licht negatief. Gelukkig maakt dit jaar een hoop goed. Ik ben nu echt winst aan het maken met crowdfunding. Daarbij moet mijn investeringsstrategie wel stand houden, want anders is die winst natuurlijk ook weer zo weg. En natuurlijk hou ik er rekening mee dat er er zo af en toe een project stopt met betalen. Dat is het risico van het investeren. Ook bij vastgoed of aandelen kan het gebeuren dat je een mindere investering doet. Dus als er één of twee projecten per jaar in de problemen komen, zie ik dat eerder als normaal.

Cijfertjes
Om toch ook nog met wat cijfers te komen, nog even wat cijfers over mijn probleem projecten. In totaal heb ik er 21. Daarvan is er één helemaal klaar. Dat project is uiteindelijk na een laatste betaling afgesloten met een restschuld. Daar heb ik een klein verlies op gemaakt. En dan zijn er nog 20 projecten die ik heb gemarkeerd als probleem. Eén daarvan is nooit gemarkeerd als default door het crowdfundplatform, maar ik weet dat deze toko failliet is. Hij betaald echter nog wel de maandelijkse termijnen, dus hoewel hij al afgeschreven is, wordt het verlies elke maand kleiner. De overige 19 zijn wel echt probleemgevallen. Voornamelijk faillissementen. Van vier is bekend dat men in de schuldsanering zit. met één is een betalingsregeling getroffen en de rest is voornamelijk afwachten. En dat is af en toe heel lastig. Ik hoop natuurlijk dat er nog geld terug gaat komen. Volgens het platform gaat het zeker lukken om een deel terug te krijgen. Helaas is crowdfunding nog te jong om daar echt cijfers van te kunnen presenteren.
Wat ik in ieder geval voor mijzelf weet is dat ik in 14 projecten op dit moment waarschijnlijk niet had geïnvesteerd en dat er in totaal 9 projecten zijn waarbij ik op dit moment minder zou investeren. En die twee feiten bij elkaar drukken de winst op dit moment behoorlijk
En 21 probleemprojecten is inderdaad heel veel. Maar gelukkig zijn er ondertussen ruim 200 projecten die wel hun betalingsverplichtingen nakomen. Nu vooral maar hopen dat zij niet in de problemen komen. Dan voorzie ik nog een behoorlijke winst uit crowdfunding te kunnen halen.

8 Comments

 1. “Mocht er dan nog geld binnenkomen, heb ik dus eigenlijk dubbele winst.”, nope, minder verlies!

  Het gevaar in crowdfunding zit hem in de aanname dat de mensen achter de lening weten wat ze doen. En dat weten de meeste dus helaas absoluut niet. Veel ondernemers hebben geen idee hoe ze een bedrijf moeten runnen. Vandaar ook dat veel van de crowdfunding projecten het zo moeilijk hebben Zelfs nu in een tijd waarin het economisch goed gaat, ben heel benieuwd hoe de verschillende crowdfunding projecten het gaan doen in de volgende crisis.

  Wij hebben onze vertrouwen inmiddels verloren voor crowdfunding, te veel risico voor een te laag rendement. Hebben nog ongeveer 30 projecten lopen, 3 zijn er al omgevallen of overgenomen. Rendement is nog steeds ruim 7%, maar dat zal nog wel flink naar beneden worden bijgesteld in de komende jaren. Benieuwd wat het eind resultaat gaat worden.

  Misschien vind je het wel leuk, maar realizer wel dat als je dit geld de afgelopen jaren in index fondsen had gestopt, je rendement zeer waarschijnlijk 10%+ geweest zou zijn. Dan is die 2% toch wel erg weining, vind je niet? Leuk of niet, als je financieel onafhankelijk wilt worden, dan lijkt dit niet de juiste manier te zijn om er te komen. In ieder geval niet als grootste deel van je portfolio.

  Sterkte! Ben erg benieuwd hoe het verder gaat.

  1. Ik ben het geheel met je eens dat 2% op jaarbasis relatief laag is. Maar daarbij zit wel de aantekening dat al deze projecten uit de eerste 2 jaar van mijn investeringen komen en dus voor mijn omslag naar de nieuwe strategie. Ik heb heel veel geleerd in de bijna vierenhalf jaar en zo investeer ik steeds minder risicovol. Het bedrijf moet minimaal al een paar jaar bestaan, ze moeten niet het maximale lenen wat ze kunnen, starters is een no-go, geen horeca of kledingwinkels. Daarom ben ik op dit moment ook behoorlijk fan van samen in geld. Daar krijg ik welliswaar effectief ‘maar’ 4,5%, maar heb ik wel 1e hypotheekrecht op slechts 55% van de waarde van de woning in verhuurde staat. Mocht het dan misgaan, is de kans op verlies behoorlijk geminimaliseerd. Voor dit jaar verwacht ik een rendement van zo’n 5 tot 6%. Heel wat beter in ieder geval dan mijn huidige gemiddelde.

   indexfondsen of beheerd beleggen gaat inderdaad mijn volgende stap worden. Maar zoals eerder aangegeven werk ik voor een groot accountantskantoor. Ik mag dus niet zomaar meedoen aan zulke fondsen, omdat ik van bepaalde bedrijven geen aandelen mag hebben. Zelfs al heb ik niks met de jaarcijfers te maken. Die discussie moet ik op het werk dus binnenkort maar eens gaan voeren, maar vergt meer voorbereiding dan gewoon instappen in het indexfonds.

 2. 5-6% is inderdaad al wat beter, hoop voor je dat je strategie gaat werken.
  Voor wat betreft die index fondsen, je kan er zelf ook eentje maken door dividend aandelen bij elkaar te gaan zoeken in de komende jaren. Op deze manier kan je accounting problem misschien omzeilen en toch een mooi cash-flow portfolio maken. Maar zeker de moeite waard om eens op je werk te informeren. Je zal niet de enige zijn die dit probleem heeft.

 3. Mooie reactie, wat ik het jammer vind bij Samen in Geld dat je per transactie ( uitbetaling €0,25) transactiekosten moet betalen. Bij een investering van 300 per project loopt drukt dit het resultaat behoorlijk. Ik ben ook gestart met de croud, mede omdat ik aandelen op dit moment over gewardeert vind. Ik houd het op dit moment echter wel bij de save projecten van geld voor elkaar. Heb je nog tips voor andere goede platforms. Die lage kosten rekenen bij relatief kleine investeringe. Ik investeer namelijk 300 per project om zo veel mogelijk te sprijden.

  1. Volgens mij worden er op dit moment nog geen kosten in rekening gebracht door samen in geld. Dat zou je eventueel nog bij ze kunnen verifiëren. Ik ben het met je eens dat dit erg drukt op het rendement, maar ik investeer daar ongeveer elke maand in een nieuw project. Ik herinvesteer het bedrag dus elke keer. Daardoor heb ik die kosten niet. Je kan namelijk de e-wallet ook tot exact het bedrag aanvullen dat je zelf wilt. De kosten liggen per platform ongeveer gelijk. Ikzelf investeer via Geldvoorelkaar, kapitaalopmaat en Funding circle. Bij alle drie zijn de goede projecten momenteel erg schaars. In de projecten van Kapitaalopmaat kloppen vaak dingen niet en ik vind het bij funding circle een slechte zaak dat bedrijven in mei nog niet de cijfers van vorig jaar kunnen presenteren. Dit weerhoudt mij regelmatig om te investeren.

 4. Wow, dat valt dus best vies tegen met crowdfunding! Ik heb me net aangemeld voor een project, dat een A-waardering (of 5 sterren) kreeg, dus in principe het meest positieve wat er is. Nu begin ik echter wel een beetje te twijfelen of ik dat dan door moet zetten. Ik had niet verwacht dat er zoveel op de fles zou gaan (en ga er wel een beetje vanuit dat zowel jij als team CF ook niet zomaar overal instappen).

  1. Hou er wel rekening mee dat alle ‘probleemprojecten’ uit het begintijdperk van crowdfunding komen. De meeste zou ik zelf nu ook niet meer in investeren, omdat ik ze te risicovol vind. Maarja, dat wist ik 3 jaar geleden nog niet. Dat is een leerproces dat ik heb moeten ondergaan. Van de 21 probleemprojecten zijn er 14 uit de hoogste risicoklasse. Daar zou ik tegenwoordig nooit meer in investeren, maar helaas heb ik die investeringen nu eenmaal gedaan. Daarom ga ik inderdaad tegenwoordig voor de minder risicovolle projecten en uit zowel mijn eigen cijfers als die van de platformen doen die projecten het gemiddeld genomen ook echt veel beter.

  2. Het is bij crowdfunding zaak om zeer kritisch naar de cijfers te kijken. Veel van de sites en aanvragers zijn er goed in geworden om de cijfers mooi te presenteren terwijl ze dit niet altijd zijn. Er zijn echt nog wel goede projecten te krijgen, maar het is zaak om kaf van het koren te scheiden, omdat er ook veel prut bij is gekomen sinds crowdfunding een aardige vlucht heeft genomen (mede doordat men alternatieven zoekt voor de lage spaarrente).

Geef een reactie