Hoe aandelen je helpen financieel onafhankelijk te worden (gastblog)

Vandaag is het officieel! OntslaDeBaas en StoppenVoorMijnVijftigste gaan een samenwerking aan. Zo zullen we gastblogs bij elkaar publiceren en kan er meer content via verschillende kanalen verwacht worden. Vandaag de eerste aftrap met een gastblog. OntslaDeBaas  heeft onderstaande blog geschreven over aandelen, terwijl mijn blog over samenwerken vandaag gepubliceerd wordt op ontsladebaas.nl.

Rondom het woord aandelen hangt altijd een vreemde sfeer. Als je het woord noemt in een gesprek doen veel mensen er een beetje lacherig over. Of het interesseert ze gewoon niet. Dat vind ik erg jammer. Mensen weten vaak niet waar ze het over hebben, en dat terwijl aandelen juist een heel krachtig middel zijn om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website lezen jullie hoe SVMV crowdfunding inzet om financiële onafhankelijkheid te bereiken, dus leek het ons leuk om ook eens een andere manier van beleggen te belichten.

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn, kort gezegd, bewijzen van eigenaarschap van een bedrijf. Dat betekent dat als je aandelen bezit, je eigenaar bent van een heel klein deel van een onderneming! Daar hoort van alles bij. Het belangrijkste is het recht op jouw deel van de winst van het bedrijf. Als de onderneming winst maakt en daarvan een deel uitkeert, komt dat aan jou toe in de vorm van dividend. Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om geen dividend uit te keren, maar alle winst in het bedrijf te laten zitten zodat er geïnvesteerd kan worden in meer groei en dus, hopelijk, meer winst in de toekomst.

De waarde van aandelen, waarvoor je ze dus koopt of verkoopt, wordt bepaald door de markt. De markt is iedereen die wil kopen of verkopen. Stel ik wil aandelen in Ahold kopen, dan kan ik een bod uitzetten dat ik voor X euro per aandeel 10 aandelen wil kopen. Op het moment dat iemand voor die prijs wil verkopen vindt de transactie plaats en wordt ik eigenaar van de aandelen, en krijgt de verkoper zijn geld. Uiteraard geldt dit ook voor de verkoopkant, waar potentiële verkopers aandelen te koop aanbieden tot er een koper voor die prijs is.

De actuele koers van een aandeel is de prijs waarvoor precies op dat moment gehandeld wordt. Je kan je voorstellen dat de kopers een lage prijs willen en verkopers een hoge prijs, en waar die twee elkaar tegen komen is je spot price oftewel de koers van het aandeel.

Welk aandeel moet ik dan kopen?

Je kan dus op meerdere manier vermogen opbouwen door aandelen te bezitten. Aan de ene kant ontvang je dividend, en aan de andere kant kunnen je aandelen meer waard worden. Hoe kies je dan het juiste aandeel? Mijn mening is dat je dat niet doet. Je kiest geen aandelen. Mijn strategie is die van het beleggen in zogeheten index funds, in de vorm van ETF’s, die niet één aandeel vertegenwoordigen maar honderden of duizenden. Zo is het voor mij heel makkelijk om aandelen van bijna 5.000 bedrijven te bezitten! Ik wed dus niet op één bedrijf, maar op bijna de gehele wereldeconomie in alle sectoren, continenten, valuta etc. Dat heeft een aantal voordelen.

Het grootste voordeel is de risicospreiding. Als één bedrijf failliet gaat lig ik daar niet wakker van. Ik merk het waarschijnlijk niet eens. Daarnaast zijn de kosten erg laag, want ik hoef niet continue aandelen te kopen en te verkopen. Dat maakt het ook nog eens veel minder tijdrovend. Eén keer per maand log ik in en koop ik mijn ETF’s, en dat is het. Dat geld laat ik voor altijd in de markt zitten, ik ga dus niet proberen te handelen. Door voor de lange termijn te gaan gok ik op het voortbestaan van onze economie, en maken de pieken en dalen me niks uit. Over de lange termijn stijgt de markt, maken bedrijven winst, vallen de verliesgevende bedrijven weg, en bouw ik op die manier automatisch vermogen op.

Beleg jij ook in aandelen?

4 gedachten over “Hoe aandelen je helpen financieel onafhankelijk te worden (gastblog)”

  1. Erg fijn die Jip en Janneke taal. Ik vind maar weinig artikelen/ blogs waar je zonder enige voorkennis echt iets van beleggen begrijpt.

    Beantwoorden
  2. Hoe investeer ik in ETF’s? Wat moet ik doen? Ik beleg in losse aandelen via ABN AMRO en heb wel eens gezocht naar ETF’s, maar heb geen idee hoe ik het ‘praktisch’ dien uit te voeren.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.