Pincode vergeten? Mijn tips en tricks om jouw pincode te onthouden!

Sinds mijn vriendin en ik een gezamenlijke rekening hebben, hebben we ook een gezamenlijk probleem. We hebben moeite om onze pincodes te onthouden. En och wat klinkt het simpel. Maar eigenlijk ben ik gewoon enorm verwent en zijn 4 extra cijfertjes in de goede volgorde toch wel erg lastig. Maar wat doe je er nou aan om die dingen toch te onthouden?
De pincode. Vier cijfertjes die, wanneer je ze in de goede volgorde zet, jou in staat stellen om de boodschappen te kunnen betalen. Of aan te tonen dat jij die persoon bent. Of… Nou noem het maar op of je hebt hem nodig. Mijn vriendin en ik hebben een gezamenlijke rekening en daarbij hoort een extra pinpas met een nieuwe pincode. En ik word gek van al die codes!

Te veel codes
Ik heb er simpelweg gewoon teveel. Ik heb een eigen pinpas, privé en zakelijke creditcard, tankpas, parkeerpas, toegangscode tot kantoor, een toegangscode tot m’n telefoon en nog wat toegangscodes tot verschillende apps, waaronder die van mobiel bankieren en nu ook nog eens een nieuwe pinpas. In totaal kom ik wel op een code of 10 die ik tegenwoordig moet onthouden (wachtwoorden niet eens meegeteld). En daarmee worden het er officieel teveel. Een paar lukt nog wel, maar ondertussen zijn het er meer dan tien… Het beginnen er echt teveel te worden.

Verwent
Daarbij ben ik ook nog eens verwend. Ik bankier zelf bij ABN. Het fijne daar is dat je zelf je pincode mag kiezen. Ook creditcardcodes en toegangscodes mag je vaak zelf kiezen. Daarmee wordt het mogelijk om toch een code te kiezen die je al kent of beter kan onthouden. Bij onze gezamenlijke rekening van de ING is dat (helaas) niet zo. Ik zal dus echt de toegewezen pincode uit m’n hoofd moeten leren.

Tips
Gelukkig zijn er ook wat trucjes om je pincode uit je hoofd te leren.

  • Bedenk een ezelsbruggetje. Waarschijnlijk kan je van de code wel een datum, jaartal of som maken. 21 juni (2106) is makkelijker te onthouden. of 5315 zou ik onthouden door de som 5×3=15. Zoek een logisch verband, waardoor je de code makkelijker onthoudt.
  • Gebruik een wachtwoordapp op je telefoon
    Er zijn tegenwoordig meerdere apps die wachtwoorden voor je onthouden op je telefoon. Dit doen ze beveiligd. De gegevens zijn versleuteld en je hebt een extra code nodig om erin te komen. Dit is dat wel de mastercode, waarna je bij alle codes kan die je eerder hebt ingevuld. Dat kan natuurlijk erg handig zijn.
  • Stap over naar een bank waar je zelf je code mag kiezen. Iets wat radicaal, maar ik denk dat dit wel een reden kan zijn om over te stappen.
  • Schrijf uw pincode ‘versleuteld’ op. Is uw pincode bijvoorbeeld 7382, dan kunt u hem ook opschrijven als 5160. Van elk getal heeft haal je er 2 af. Simpel, relatief veilig en zeker effectief.
  • Zelf een pincode gekozen? Ga dan nog wel even na of het inderdaad een veilige pincode is. Op basis van een eerder gehackte pincode database blijkt dat mensen vaak ‘onveilige pincodes’ kiezen. Zo is de code ‘1234’ in 10% van de gevallen de code en ‘1111’ in 6% van de gevallen de juiste. Daarmee heb je al 17% van alle pincode’s met slechts twee pogingen. Meer daarover lezen en weten wat onveilige pincodes zijn? Kijk dan vooral even naar dit artikel. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.