Voor een klein bedrag oude spullen een nieuw leven geven

Soms is een apparaat gewoon op en afgeschreven. Hij werkt niet meer en reparaties zijn te duur. Een auto die total-loss is, de televisie waar rook uit kwam of de cassetterecorder die alle bandjes naar de vernieling hielp. Het is dan gewoon einde oefening. Maar er zijn ook genoeg situaties die wij in onze wegwerpmaatschappij (nog) niet gebruiken om het oude apparaat een tweede leven te gunnen. Hieronder een aantal voorbeelden die je vrij eenvoudig en goedkoop toe kan passen.

Een nieuwe batterij
Wij gebruiken enorm veel elektrische apparaten. Soms met een stekker, soms op een batterij. En hoe vaak komt het wel niet voor dat we onze apparaten weg doen, omdat de accu niet goed genoeg meer is? Die telefoon of laptop doen we al snel weg. “Jaaaa, de batterij is zo snel leeg”. En dat terwijl je voor een paar tientjes een nieuwe hebt. Kijk zelf maar:

Staat jouw telefoon er niet bij of zoek je een accu voor bijvoorbeeld een laptop? Kijk dan vooral even hier. Zoek op het typenummer van de laptop of accu.
Zeker als je telefoon of laptop nog goed is, verleng je de levensduur aanzienlijk. Van de afstandsbediening vervang je tenslotte ook de batterij als hij het niet goed meer doet 😉

Een smart TV
Wie wil dat nou niet. Een smart TV. Eentje waarmee je kan internetten, Netflixen, Youtuben  en heel eenvoudig NPO gemist kan bekijken! Ga maar naar een willekeurige winkel en je zal zien: Smart tv’s zijn bijna de standaard. Ruim 2/3 van het aanbod is tegenwoordig al Slim en aangesloten op het internet. Maar stel dat je nog een ‘domme’ tv hebt die het prima doet. Je bent helemaal tevreden over het beeld en geluid en nog lang niet toe aan zo’n nieuw ding. Dan is daar de oplossing: De Chromecast!

Vanaf jouw telefoon kan je het beeld direct uitzenden naar jouw televisie. Netflix, Youtube, NPO Gemist en ga zo maar door. Met één druk op de knop heb je het beeld op de tv. Voor die €40 euro heb jij dus opeens de functies waar je eigenlijk een nieuwe TV voor zou kopen. Het enige dat je nodig hebt is een vrije HDMI aansluiting en een stopcontact.

Terugdenken aan vroeger
Het klinkt zo simpel, maar denk eens terug aan vroeger. Wat (lieten) mensen allemaal wel niet repareren om er nieuw leven in te blazen. Niet alleen apparaten (die er toen nog niet zoveel waren) maar ook andere dingen werden gerepareerd. Een goed voorbeeld zijn kleren en schoenen. Een echte kleermaker heb je bijna niet meer, terwijl een stiksel repareren veel goedkoper is dan een nieuw jasje of nieuwe broek. Ook een nieuwe hak onder je schoen of de oude repareren scheelt simpelweg vele euro’s. Je schoenen kunnen veel langer mee en je spaart daarmee dus gewoon geld uit.

Kan een student hier wat mee?
Is iets nou toch (in jouw ogen) echt aan vervanging toe? Of gebruik je het niet meer? En zou iemand anders het nog prima kunnen gebruiken? Zet het te koop! Op marktplaats zijn vele mensen die (vaak met een kleiner budget) leuke dingen kunnen met jouw oude spullen. Zij betalen een klein bedrag en voorkomen daarmee dat die kast bij het grofvuil beland. Sterker nog: die kast kan nog jaren mee. Zeker mensen met een kleiner budget zoals studenten worden heel gelukkig van marktplaats en de kringloopwinkel. En daarbij ontvang jij vaak weer een kleine vergoeding. Zie het als een korting op het nieuwe apparaat of meubel.

Nog veel meer voorbeelden
Naast deze voorbeelden zijn er nog vele te bedenken waar je met een kleine investering nieuwe toepassingen beschikbaar maakt of de functionaliteit hernieuwd. Denk bijvoorbeeld aan een onderdeel in de computer vervangen of een geluidsbox fixen door één onderdeel te vervangen. Goed voor het milieu maar zeker ook goed voor je portemonnee!

12 gedachten over “Voor een klein bedrag oude spullen een nieuw leven geven”

  1. Groot gelijk hebt je, repareren is vaak veel goedkoper dan vervangen. Maar meestal kan het niet zo eenvoudig. Bij mijn huidige laptop moet ik bijvoorbeeld eerst door een paar lijmranden snijden voordat ik de onderkant kan losschroeven. Dan pas kan ik bijvoorbeeld de accu vervangen. Het geheugen upgraden is al niet eens meer mogelijk, dat zit op het moederbord gesoldeerd. Hetzelfde geldt tegenwoordig voor telefoons. Kan je bijna niks meer (zelf) aan repareren.

    Beantwoorden
    • Inderdaad met nieuwe apparaten kan het wel eens wat moeilijk zijn. Gelukkig zijn er nog wel vele andere zaken te repareren. Bijvoorbeeld een versleten onderdeel van je fiets.
      Verder is het inderdaad wel eens lastig om iets zelf open te maken / te repareren. Wat ik zelf dan altijd doe is even youtube raadplegen. Er zijn namelijk genoeg mensen voor mij geweest met hetzelfde probleem en vaak heeft iemand de oplossing gefilmd.

      Beantwoorden
  2. Heb je op BBC wel eens naar ‘Money for Nothing’ gekeken? Je kunt de oudere afleveringen ook op You Tube vinden en op Facebook. Soms een beetje te maf om waar te zijn maar meestal heel inspirerend!

    Beantwoorden
  3. Dit stukje is me op het lijf geschreven. Bij ons is regelmatige onderhoud ook de sleutel tot een lange levensduur. Van fiets of speelgoed tot de auto. Stom eigenlijk dat in onze maatschappij nieuw kopen soms goedkoper is dan herstellen. Dat werkt een milieuvriendelijke wereld niet bepaald in de hand.

    Beantwoorden
    • Ik ben het helemaal met je eens. En als je dan al iets weggooit omdat je het niet kan repareren, recycle het dan op z’n minst.. Want sommige mensen gooien echt alles maar in de grijze container.

      Beantwoorden
  4. Ik werk in de schoonmaak en op een aantal locaties worden regelmatig dingen weggegooid waarbij blijkt dat er soms niets aan mankeert en soms is een kleine reparatie nodig. Ik neem zulke dingen mee naar huis , soms voor eigen gebruik , soms voor mijn dochter en als wij er zelf niets mee kunnen dan breng ik ze naar de kringloop.

    Beantwoorden
    • Dat doet mij denken aan toen ik klein was. Op de tuinderslaantjes stonden regelmatig containers waar perkgoed of andere plantjes in waren gegooid. “Te slecht / niet goed genoeg voor de handel.” Maarja, mijn moeder wist er altijd wel weer wat moois van te maken!

      Beantwoorden
  5. Een paar opmerkingen:
    Batterij vervangen. Je loopt een risico bij een ontplofbare batterij made in China, uit te komen. Verder ben ik op zoek naar een nieuwe batterij voor de elektrische fiets zodat ik niet de hele fiets hoef weg te gooien. Het lijkt onmogelijk iets betaalbaars te vinden.
    Chrome cast aansluiten op een “domme” tv die het nog prima doet. Ik heb zo’n prima domme tv maar zoals je aangaf dient ie wel over een HDMI aansluiting te beschikken. Dat is dus niet het geval, kom je toch uit bij een redelijk nieuw exemplaar.

    Beantwoorden
    • Bedankt voor je reactie! Ik ben het inderdaad met je ens dat zaken niet altijd kunnen zoals hierboven beschreven. Ik heb echter wel bewust een aantal keuzes gemaakt. Bijvoorbeeld de accu’s via Bol.com bestellen in plaats van via ali expres. Dat zijn Nederlandse of Vlaamse leveranciers die daarmee aan de strenge Europese wetgeving moeten voldoen. Dit verkleint de kans op een batterij die ontploft enorm.
      Voor een elektrische fiets is het inderdaad heel lastig om (goedkoop) een nieuwe accu te vinden. Ik denk ook dat daar de markt nog te jong voor is. Wellicht online op de Nederlandse markt?

      En inderdaad moet je televisie over een HDMI aansluiting beschikken. Die zitten er al sinds een jaar of 10 op, dus de kans dat je hem niet hebt is steeds kleiner. Wel goed dat je al zo lang doet met je TV!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.