Aardwarmte

Een van de meest recente mijn-technologieën is toch wel de aardwarmte. Water of een andere vloeistof (in het geval van een gesloten circuit) wordt naar een kilometer of twee diepte gepompt, door de aarde opgewarmd en vervolgens weer omhooggehaald. Relatief eenvoudig kan daarmee je huis verwarmd worden. Maar nu zag ik een project voorbij komen wat nog interessanter was. We zijn nog nooit zo diep gegaan!

Steeds meer

Aardwarmte zie je steeds meer. Toen in de jaren ’60 bij Slochteren een grote gasbel werd gevonden, ging Nederland over naar gas. Het heeft een jaar of wat geduurd, maar na een aantal jaar wisten we niet beter. We kookten en stookten op gas. Die verandering zie je nu weer. Nieuwbouwhuizen hebben allemaal aardwarmte verwarming en zo’n 50.000 huishoudens per jaar zullen overgaan van gas naar aardwarmte. Over 20 jaar weten we niet beter: we verwarmen op aardwarmte. Beter voor het milieu en voor de portemonnee. Wat willen we nog meer?

Hoe werkt het?

Met aardwarmte maken we, je raadt het al, gebruik van de warmte van de aarde. Er wordt een gat geboord tot een diepte van zo’n 2 kilometer. Vervolgens wordt de vloeistof in dat pijpenstelsel opgewarmd door de aarde. Gemiddeld stijgt de temperatuur met zo’n 30 graden per kilometer diepte, dus op 2 kilometer diepte zitten we al snel zo op de 60 graden. Prima om je huis mee te verwarmen! De warmte wordt naar boven gehaald en koelt af doordat het jouw huis opwarmt. Vervolgens wordt het weer naar beneden gepompt om weer opnieuw opgewarmd te worden. En zo is de cirkel weer rond.

Een nieuw project

Nu kwam ik een nieuw project tegen. Uniek voor Nederland en zit ook in de testfase in andere landen zoals Duitsland. We gaan 2x zo diep. Tot wel 4 kilometer. De allereerste proefboring wordt op dit moment in het Westland (Zuid-Holland) gedaan. Er worden twee gaten geboord, elk in 4 fasen. Een boring duurt zo’n 80 tot 100 dagen en na deze 4 fasen hoopt men op 4 kilometer diepte een grondlaag aan te treffen waaruit we warmte kunnen putten. Warmte tot wel 120 graden!

Waarom?

Waarom zouden we die warmte daar helemaal willen halen? Nou, in het Westland staan kassen. Niet een paar… Nee, 1/3 van alle kassen in Nederland staan in het Westland. En die verstoken jaarlijks vele  kubieke meters aan gas. Nu is dit een aantal jaar geleden al zodanig ingericht dat restwarmte ook gebruikt ging worden om elektriciteit op te wekken. Of eigenlijk werd er met een warmte-krachtkoppeling (WKK) energie opgewekt. Met de restwarmte wordt de kas verwarmd en de CO2 die vrijkomt bij het verbranden van gas wordt ook nog eens gebruikt om de planten mee te laten groeien. Tel uit je winst 🙂 Toch is dit nog steeds een probleem van de toekomst. Aardgas is niet duurzaam, dus moet er iets op bedacht worden. Daarom deze testput. Die is namelijk WEL duurzaam! Met een warmte pomp kan de warmte uit de aarde naar boven gehaald worden. Wanneer er door dat warmte systeem 1 mW is verbruikt, heeft het zo’n 20 mW aan warmte opgeleverd.

Duurzaam

Aardgas en olie hebben er even over gedaan om te ontstaan. Zo’n paar miljoen jaar… Een aardwarmte bron koelt, bij het verwarmen van onze huizen, ook af. Zo’n graad per 35 jaar. Bronnen van 80 of 90 jaar zullen dus zeker geen uitzondering zijn, mits goed onderhouden. Is de bron te ver afgekoeld? Dan zal er een nieuw gat naar een andere plek gegraven moeten worden. Het herstel van de oude bron zal enkele honderden jaren zijn. Heel erg lang natuurlijk, maar niet in verhouding met de miljoenen jaren dat het geduurd heeft voordat olie en gas ontstonden. Zeker een verduurzaming dus!

Kost dat?

De boring van nu is een test en kost dus vele malen meer dan boringen in de toekomst. Echter, jouw huis verwarmen op aardwarmte is een investering van zo’n €20.000 tot €25.000. Relatief goedkoop dus. Je bent namelijk ook niet meer afhankelijk van de aardgasprijzen en eenmaal de investering gedaan, scheelt het maandelijks op de energierekening. De terugverdientijd in vergelijking met gas is dan ook ‘slechts’ zo’n 10 jaar (afhankelijk van de huidige omstandigheden natuurlijk), terwijl het systeem gemiddeld 25 jaar meegaat. Daarbij is natuurlijk de verwachting dat gas in de toekomst alleen maar duurder wordt, dus heb je het alleen maar sneller terugverdiend.

Ook voor mij?

Voor mij is dit helaas nog niet direct een optie. Ik woon in een appartement met een kleine VvE. Daar zou het al logisch zijn om het met elkaar te doen. Dat zit er helaas (nog) niet in. Ik verwacht wel dat grotere complexen een keer over zullen stappen. Want waarom zou je niet een gehele flat direct verwarmen op aardwarmte. Ook huizen die op dit moment gebouwd worden zijn voorzien van aardwarmte en dus duurzamer. Het is denk ik dus slechts een kwestie van tijd dat ook ik op aardwarmte mijn huis zal verwarmen.

Meer info over het project in het Westland? Klik hier!

1 gedachte over “Aardwarmte”

  1. Tja, wij stonden voor de keuze aangezien we een huisje gaan bouwen in een gebied dat niet aangesloten is op gas.

    In eerste instantie wilden we voor een warmtepomp gaan, maar uiteindelijk hebben we anders besloten. In onze zoektocht naar informatie bleek dat zo’n warmtepomp behoorlijk wat elektriciteit nodig heeft om te werken. Dmv zonnepanelen kun je daarin voorzien. Het probleem is echter dat zo’n warmtepomp zeker in de winter hard staat te werken en dat het aantal zonne-uren dan juist heel beperkt is. Al die terugverdienberekeningen zijn gebaseerd op saldering, maar ik geloof echt niet dat dat stand gaat houden. Persoonlijk verwacht ik dat op relatief korte termijn elektriciteit in de winter veel duurder gaat worden dan in de zomer. En dan zit je met je warmtepomp.
    Maar goed, ik ben een absolute leek met een wat wantrouwende insteek en slechts gezond boeren verstand. Wie weet heb ik helemaal mis.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.