Haal het meeste uit je airmiles

Iedereen kent ze wel. Je krijgt ze bij de Albert Heijn, Etos, Shell, Praxis en tot vorig jaar ook bij V&D en Dixons. Ik denk dat dit wel een van Nederlands meest gebruikte spaarprogramma’s is. Ook ik spaar ze al jaren. Maar eigenlijk heb ik er tot vorige week helemaal niets mee gedaan… Airmiles

Sparen

Airmiles sparen is redelijk eenvoudig. Bij het boodschappen doen, winkelen en tanken laat je jouw pasje zien. Die wordt gescand en jouw airmiles worden automatisch bijgeschreven.
Het spaarsysteem is dat je bij elke 2 euro of bij elke liter 1 airmile krijgt. Hier zie je dus meteen dat je het meeste airmiles ontvangt voor je geld bij het tanken. Zeker als je dus veel rijdt, loont het om een goedkoop shellstation te vinden op jouw route. Dat kan bijvoorbeeld op deze brandstof zoeker.
Het spaarsysteem vind ik verder helemaal niet zo heel goed. in het meest gunstige geval krijg je 1% korting in de vorm van airmiles, maar meestal komt het neer op 0,5% of zelfs maar 0,25%.

Inwisselen

Het inwisselen van airmiles kan op meerdere punten. Zo is er Bol.com. Maar ook de plekken waar je de airmiles kunt sparen en de webshop. Wat ik nou vooral belangrijk vindt, is wanneer ik het meeste ervoor terug krijg. Daarbij zijn er twee criteria:
1. Hoeveel is één airmile waard?
2. Wat krijg ik ervoor terug?

De waarde van een airmile

De waarde van een airmile verschilt. Voor wie goed oplet, verschilt de waarde op papier tussen de 0,5 cent en de 2 cent. Op papier, maar daar kom ik zo nog even op terug. Als je normaal bij het aanschaffen van een product betaald met airmiles, heb je de mogelijkheid om 1000 miles in te wisselen voor €5 korting. Dat is een leuk extraatje. €5 korting op spullen die je toch nodig hebt. Zeker niet verkeerd.
Sta je bij de kassa van de Albert Heijn, zie je vaak de kortingskaartjes hangen voor attractieparken. Dan krijg je opeens al €10 korting bij inwisselen van 1000 miles. Dan is de airmile opeens 1 cent waard. Nu stond er afgelopen week een actie in de folder waarbij een grootverpakking opzetborsteltjes voor mijn elektrische tandenborstel in de aanbieding was van €48 voor €36,99. Daarbij werd de mogelijkheid geboden om 1000 airmiles in te wisselen voor nog eens €20 korting! Opeens waren mijn miles 2 cent waard. Helaas alleen op papier. Dit was namelijk helemaal geen goede aanbieding. Tegenwoordig koop je eenzelfde verpakking ergens anders in de aanbieding voor €27. Maargoed, alsnog €10 euro korting voor iets dat ik echt zal gebruiken én niet gaat bederven.

Wat krijg je ervoor terug

Ik vind dit nog het allerbelangrijkste. Zoals ik al eerder zei is €5 korting op iets dat je toch al zou willen kopen een hele goede deal. Want, sommige acties zijn voor mij totaal niet waardevol. Ik kan heel leuk gratis producten ontvangen, maar als ik het niet ga gebruiken, is het waardeloos en krijg ik dus effectief niets terug voor mijn airmiles. Let er dus op dat je ook daadwerkelijk iets koopt waar je blij van wordt. Als dat dan die €5 korting is waardoor je mile ‘maar’ 0,5 cent waard is, is dat echt geen schande. Voor mij waren dit die opzetborsteltjes voor mijn tandenborstel.

Nog even het maximale eruit halen

Zoals ik al eerder aangaf is het mogelijk om bij de kassa van de supermarkt kaartjes voor attractieparken aan te schaffen met airmiles. Een leuke actie, maar ik vind het altijd zo jammer dat ik dan nog bij moet betalen. Ik heb tenslotte meer dan genoeg miles. Na wat door zoeken kwam ik op de site van airmiles erachter dat ik ook het volledige kaartje kan betalen met mijn miles. Het kaartje is wel iets duurder, omdat je 200 miles administratie moet betalen én het de normale kaartprijs is zonder de standaard korting die je kan krijgen, maar het is wel degelijk een gratis kaartje. Wat mij betreft zeker het overwegen waard als je genoeg miles hebt.

Vervaldatum

Wat ik dan altijd weer jammer vind is dat spaarpunten kunnen vervallen. Sommige mensen sparen nou eenmaal niet zo snel, maar waarom worden ze daar extra voor bestraft. Als je nou gewoon 10 jaar wilt sparen, moet dat toch kunnen? Maargoed, let er dus op dat ze kunnen vervallen. De eerste airmiles gaan per november 2018 vervallen (vroeger waren ze namelijk onbeperkt geldig). Airmiles ontvangen na oktober 2013 zijn nog maar 5 jaar geldig. Gaan ze vervallen en kom je miles tekort om ze in te wisselen, dan kan je er nog altijd voor kiezen ze te doneren. Je kan met 200 miles €1 euro doneren aan verschillende goede doelen. Persoonlijk vind ik het dan weer jammer dat ze in zulke gevallen die  waarde niet iets hoger maken, het gaat tenslotte om goede doelen…

Het loont

Al met al loont het dus om het een en ander te vergelijken wat je terugkrijgt voor je airmiles. En zit er niet direct iets tussen wat je leuk vindt, dan zijn de airmiles in ieder geval nog tot november 2018 geldig. Je hebt gelukkig dus alle tijd om verder te sparen en een leuk cadeau voor jezelf uit te zoeken! Ook loont het om nieuwsbrieven en foldertjes in de gaten te houden. Het gebeurd namelijk met enige regelmaat dat je met een actiebon een paar honderd miles extra krijgt bij bijvoorbeeld een tankbeurt.

Wat is jouw favoriete spaarprogramma?

17 gedachten over “Haal het meeste uit je airmiles”

  1. Het klinkt misschien raar maar euroclix werkt voor mij het beste.
    Het is officieel misschien geen spaarprogramma maar ik vindt het heerlijk om gewoon geld te kunnen krijgen voor het sparen.
    Alle andere dingen werken voor mij minder heb ik het gevoel.

    Beantwoorden
  2. Voor mij is het beste spaarprogramma juist (bijna) nergens aan mee doen. Dit voorkomt maar impulsaankopen. Dit versterken ze ook door bijv. airmiles maar beperkt houdbaar te maken. Ik spaar wel bij de kapper en doe-het-zelf zaak. Daarnaast vind ik het ook maar gedoe en willen bedrijven graag volgen waar je zoal je geld aan besteed. Wat ik wel doe is korting bedingen als ik ergens frequent iets koop.

    Beantwoorden
  3. Bij het kiezen van spaarprogramma’s is er ook zeker geen goed of fout! Ik kies er persoonlijk voor om met airmiles de boodschappen die ik toch al toe te gebruiken om extra te sparen. Zo ook met ippies. Ik ga er niet speciaal voor iets kopen. Ik gok dan dat euroclix inderdaad ook erg goed kan werken, zolang je maar niet aankopen gaat doen voor de euroclix 🙂

    Verder nog een tip die ik vandaag hoorde: je kan bij shell ook je auto laten wassen voor airmiles. Er staat mij iets bij dat jouw airmile dan ook gewoon 1 cent waard is. Mocht je dus zelf geen zin hebben om te wassen, kan je jezelf daarmee toch trakteren op een schone auto 😉

    Beantwoorden
    • Ik vind de waarde van de Flying Blue punten heel erg tegenvallen. Ik spaar ze dan alleen met mijn vluchten, maar ik kan nu na 2 jaar behoorlijk vaak vliegen (60 vluchten) nog niet met twee personen een retourtje Praag boeken. Daarbij komt ook nog eens dat luchthaven belasting en toeslagen er nog bovenop komen, waardoor ik alsnog 150 euro hiervoor zou moeten betalen…

      Beantwoorden
  4. Het beste spaarprogramma vind ik de klantenkaart van de Hoogvliet en hun kassabonzegels.
    De klantenkaart: ik heb eens uitgerekend dat ik hiermee 144% aan rente binnengraai. Het gaat wel om steeds een klein bedrag, maar toch, zo’n hoge rente krijg je nergens. Dat doe je door bij elke keer dat je daar boodschappen doet, 10% meer te betalen en dat zijn dan je spaarpunten. Dat is wel even slikken ja, zo worden mijn boodschappen duurder. Aan het eind van diezelfde maand reken ik boodschappen af met de gespaarde punten, en dan krijg je 6% korting op je boodschappen. Gemiddeld staat mijn geld dus twee weken bij Hoogvliet, en dan krijg ik 6 rente, oftewel 144% op jaarbasis.
    De kassabonpunten vind ik ook een mooi systeem. Op die punten spaar je voor een specifiek product, dat loopt uiteen van wasmiddel tot doosjes kattenvoer. Altijd van Unilever meen ik. Elke zes weken verandert die actie. Als ik het product niet wil, doe ik die zes weken niet mee. Dat is meestal het geval, maar soms zit er een goede actie tussen. Zoals wasmiddel of afwasmiddel. Die zes weken spaar ja de kassabonnen, waarop achterop spaarzegels staan gedrukt. Met 12 van die zegels kan je een product gratis meenemen. 12 zegels is helemaal niet veel, meestal kan ik wel 3 flessen wasmiddelen scoren. Beter gezegd: ik koop al jaren geen wasmiddel meer.

    Beantwoorden
    • Ik heb hier ook al vaker van gehoord en deze schijnt inderdaad erg goed te zijn. Mooi dat je dit kan combineren met het toch al boodschappen doen bij de hoogvliet. Ikzelf heb er geen in de buurt, dus ik kan helaas niet meedoen. Dan nog een tip van de echte vrek: ga naar de zelfservicekassa… Daar is de kassabon langer en heb je dus meer zegels voor hetzelfde geld 😉

      Beantwoorden
    • Ook de koopzegels van AH lonen de moeite. Ik hoorde dit 20 jaar geleden al van een kassemedewerkster en het blijkt nog steeds meer op te brengen dan wanneer je je geld op een spaarrekening zet.

      Beantwoorden
      • Dit is ook zeker waar! Het grootste verschil tussen airmiles en koopzegels is dat je bij koopzegels ze eerst moet kopen voordat je er winst uit kan halen. Maar het rendement is zeker niet onaardig. Welliswaar moet je eerst voor €490 boodschappen doen, maar vervolgens behaal je wel een rendement van €3/6%. Zeker niet verkeerd dus. Hier nog wat meer uitleg daarover.

  5. leuke blog! Sinds kort hebben wij een lease auto met Shell pasje, hiervoor gingen we altijd naar een van de goedkoopste witte pompen in de buurt, maar ja dat mag met dit pasje niet. we krijgen een berg airmiles en miles & me miles via de shell, en hiervoor koop ik bij bol.com als we iets nodig hebben wat we bij Bol.com kunnen kopen, verjaardagskadootje, onderdelen voor de fiets, nieuwe schooltas etc. dagje pretpark regel ik meestal op andere manier maar we betalen nooit de volle mep!
    Nog een tip voor t sparen; bij tns nipo (of kantar zoals het tegenwoordig geloof ik heet) kun je in een consumenten panel komen, en daar wordt je beloond met bol/blokker bonnen of airmiles, en dan gaat het ook lekker snel!
    (we doen verder ook alle andere spaarprogramma’s en zegels trouwens)

    Beantwoorden
    • Inderdaad is dat een voordeel als je verplicht moet tanken bij de shell. Ik heb eenzelfde pasje, dus weet er alles van. Wist je ook dat je je vooral moet aanmelden voor de nieuwsbrief van airmiles. Zo eens per twee weken komt er een mailtje waarin je voor shell kan kiezen of je korting wilt op een artikel of dat je extra airmiles wilt. Dat zijn er vaak tussen de 100 en 200… Zeker met een leaseauto rij je al regelmatig, dus loont het zeker om je aan te melden op die nieuwsbrief!

      Beantwoorden
    • Dit betekend in feite dat je WarChild een warm hart toedraagt. Doneren aan het goede doel maakt je airmile een halve cent waard. 7.700 airmiles betekend dus een donatie van €38,50.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.