Kerstverlichting vervangen

Nog 16 dagen! Dan is het Kerst 🙂 De tijd van extra sfeer en aankleding in de stad, kerstbomen, korte dagen en heel veel lichtjes! Waar normaal het huis verlicht wordt door een sfeervol spotje, komen nu lichtjes uit de kast die van de duisternis een gezellige boel maken. Helaas staat daar dan wel weer een hoge stroomrekening tegenover…

Tenminste…
Tenminste, die hoge stroomrekening was tot voor kort inderdaad een jaarlijks terugkomend iets. Extra lichtjes in huis = extra stroom verbruik. Maar, zelfs daar wordt korte metten mee gemaakt. Bij het struinen over de woonboulevard kwamen we kerstverlichting tegen. LED-kerstverlichting wel te verstaan. En laat dat nou eens de decemberstroomrekening doen kelderen!

Vergelijk is lastig
Ik woon pas sinds maart in mijn appartement en vind het erg moeilijk om de oude situatie met de nieuwe te vergelijken. Ik had in mijn oude appartement blokverwarming, een elektrische boiler, overal gloeilampen, halogeen lampen en spotjes. Slechts zeer incidenteel kwam er een spaarlamp voor. In mijn nieuwe huis zijn op drie spotjes na alle lampen vervangen voor LED verlichting. Daarbij heb ik nu een CV ketel en is mijn gasverbruik dus behoorlijk gestegen en mijn elektriciteitsverbruik gekelderd. Precies door al die verschillende factoren heb ik dus geen idee hoe mijn jaarafrekening in augustus eruit zal gaan zien. Hoeveel de switch naar LED verlichting mij dus oplevert kan ik bijna niet terugrekenen, maar dat die LED verlichting bespaard is een ding wat zeker is.

De besparing
LED verlichting gebruikt namelijk slechts 10% tot 20% van de energie die een traditionele lamp gebruikt. Dat scheelt dus aanzienlijk. Natuurlijk moet de verlichting wel aangeschaft worden, maar de terugverdientijd van een gewone lamp is gemiddeld binnen een jaar. Voor de kerstverlichting zal het iets langer duren voordat je echt goedkoper uit bent, maar als je toch moet vervangen / bij moet kopen (zoals ik), zou ik zeker voor LED gaan. De snoertjes zijn tenslotte ook niet zo heel duur meer. Een snoer met 80 lichtjes (ongeveer 6 meter) kost zo’n €4… 240 lichtjes (18 meter) is een tientje bij de Kwantum. Dat zijn dus niet meer de extreme kosten. Zeker als je bedenkt dat je al snel zo’n €20 per jaar aan energie verstookt met jouw kerstverlichting.

Andere (bespaar)tips
Mijn moeder zei altijd:”Laat de kerstboom maar aan, dan lijkt het alsof we thuis zijn”. Waarschijnlijk kennen alle inbrekers deze tip al, maar zo rond de Kerstdagen wil je niet thuiskomen als er net is ingebroken. Gebruik de kerstverlichting dus ook om teken van leven te tonen!
Een tweede tip komt voor uit mijn luiheid: extra schakelaars inbouwen. Wat is er nou makkelijker om vanuit je luie stoel je licht aan te kunnen zetten? Zonder deze schakelaars zou ik waarschijnlijk niet eens de kerstverlichting aandoen. Redelijk zonde dus. En zo duur zijn ze tegenwoordig niet meer:

Waar ik ook graag gebruik van maak zijn timers.. Daarmee gaat de verlichting automatisch aan op een vooraf ingestelde tijd. Thuiskomen en de kerstverlichting staat al aan (zonder dat die de hele dag gebrand heeft). Heerlijk toch!

De laatste overtuiging!
Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn om over te stappen naar LED kerstverlichting, wil ik je graag toch nog één extra reden geven waardoor ik extreem blij ben met mijn nieuwe LED kerstverlichting. Controleer natuurlijk ook of dit van toepassing is op jouw nieuwe snoertjes, maar ik zou niet meer terugwillen naar mijn oude lampjes. Mijn snoer is namelijk niet meer rond! Wie heeft er nou nog nooit ruzie gehad met dat vervelende snoer van de kerstverlichting dan ALWEER in de knoop zat? Elke keer zit er weer een nieuwe knoop in. Daar zal ik dus nooit meer zo’n last van hebben met mijn nieuwe kerstverlichting 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.